La Pobla del Duc és un municipi de la Vall d’Albaida, amb més de 2.500 habitants, nova fundació cristiana per Jaume I i posteriorment senyoriu dels Ducs de Gandia. Fins fa escasos anys, la vid és el principal sustent econòmic i motiu pel qual arriba el ferrocarril Xàtiva-Alcoi, encara en actiu. Actualment es dedica a la vid, als frutals i a les granjes avícoles i porcines; també ha crescut el sector industrial.
La visita d’AVAI per al mes de maig, diumenge dia 29, està dividida en dos parts: la primera, visita als dos refugis militars antiaèris, de mà de l’especialista en el tema, l’historiador Antonio Calzado; i en segon lloc, coneixerem el procés de producció del vi en la cooperativa sant Josep (1935) i farem una cata de vi.
Amb la Guerra Civil, pel desenvolupament d´una important indústria bèlica a Alcoi, Albaida, Bocairent i Ontinyent al servei de la República, es va introduir la Vall d´Albaida dintre dels objectius franquistes. Aquesta situació va afavorir que l´exèrcit republicà necessitara reforçar la defensa de les costes valencianes. Així, una sèrie de factors van determinar la construcció de l´aeròdrom de Missena i els refugis.
El refugi antiaèri de la Casa Alta està inserit en un turó de terra i amb dues eixides, originàriament camuflades per la vegetació local; formava part d´un complex bèlic conformat per una vivenda amb funció de punt de control coneguda com «La Casa del Coronel» i un aeròdrom de dos pistes. L’altre és el refugi del Pla de Missena.
En 2009 es va realitzar una rehabilitació completa a càrrec de la Conselleria de Turisme i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
http://www.cult.gva.es/dgpa/etnologia/Detalles_etnologia.asp?IdFicha=15689
http://www.cult.gva.es/dgpa/etnologia/Detalles_etnologia.asp?IdFicha=15688
El lloc de trobada és la plaça de l’Església a les 9:30-10:00. Anirem en vehicles particulars fins al primer refugi i a peu al següent (3/4 €/persona) (portar aigua i calçat còmode).
Cap a les 12:30-13:00 visitarem la cooperativa de sant Josep per a apreciar el procés d’el·laboració del vi i després fer una cata (5 €/persona).
Necessitem la confirmació d’assitència almenys una setmana abans, per mig del bloc, del facebook, del correu electrònic (avai.pv@gmail.com) o del telèfon de contacte (Mari Llanos: 690655575).
Moltes gràcies.
Us esperem.
Quina visita més xula! Llàstima que jo no puc anar, però em sembla un plan perfecte, si no em trobara a Finlàndia no m’ho pensaria: conéixer el nostre patrimoni i gaudir-lo.
Visca Mari Llanos! Visca!