El passat diumenge 14 de novembre es vam reunir a les 9:00 del matí, en el convent d’Agres, baix un cel aclarit i un vent net, un grup de persones interessades pel patrimoni preindustrial i pel senderisme. Vam assitir membres d’AVAI i públic en general, vingut de València, Alcoi i Xàtiva.
La visita d’aquest mes va començar per mig d’una pujada a peu d’uns 70 minuts pel sender PR-CV-27, i després va continuar el camí, però aturant-nos en cada cava i cada clot que Jose Maria Segura, arqueòleg i director del Museu Municipal Arqueològic d’Alcoi -qui té llibres, articles i ponències fetes sobre les tipologies de caves i el comerç de la neu-, ens mostrava i ens explicava amb molta cura i detall.
Vam veure la Cava del Teix, repleta de vegetació, la Cava de l’Habitació -a 1.240 metres sobre el nivell del mar-, la Cava Gran -davant la qual vam fer la parada per l’esmorzar-, la Cava del Buitre -que pel seu emplaçament apartat, conserva en bon estat la cubrició- i el Clot de la Vila, que era obert. La família Puig era la propietària de la majoria d’estos dipòsits de neu de la Serra Mariola, que durant el segle XVIII va abandonar moltes de les geleres i es van centrar en l’explotació de la neu emmagatzemada a l’interior de les caves de major capacitat -com va dir Jose Maria durant la caminada i com va relatar en una de les ponències en les I Jornades del Parc Natural de la Serra Mariola (2005)-.
Cava de l’Habitació
Davant la Cava Gran -la de major tamany de la zona-
Arcs de la Cava Gran -també coneguda com Cava Arquetjada, obra de la segona meitat del segle XVIII-
Després, vam baixar pel mateix camí, i vam finalitzar la visita-excursió en el punt d’encontre, en el convent d’Agres, a les 14:00 de la vesprada.
Des d’AVAI quedem molt agraïts a Jose Maria Segura per fer-nos de guia, per la seua amabilitat i entrega. I moltes gràcies a tots els assistents. Esperem tornar a trobar-nos.
La visita del mes de desembre serà al Cementeri d’Alcoi, amb guia feta per membres d’AVAI especialitzats en el tema.
molt bé, continueu axina! 🙂