D’amagat i sense fer soroll, ha sigut tombat, als darrers dies, el Dipósit d’Aigua de l’antiga Estacioneta de Marxalenes del Trenet.
Construït en 1887 per emmagatzemar i abastir d’aigua neta de calç les sedejants locomotores de vapor que traccionaven els trens a Llíria, Bétera, Rafelbunyol i El Grau, era l’única torre-aiguada ferroviària que ens restava completa a València (queda el fust de carreus del Dipòsit d’Aigua del Fc. Central de Argón “la Churra” al jardins del carrer Albalat dels Tarongers). De fust cilíndric fet amb maons, cuba de ferro, una porteta i un parrell de respiralls en forma d’ull de bou més una escalera per pujar-hi a la cisterna, era una peça molt singular vinculada al primera xarxa de ferrocarrils de rodalia que hagué al Cap i Casal. Al seu interior havia un motoret de vapor que servia per pujar l’aigua d’una sèquia -fillola de Rascanya- pròxima.
Aquest Dipòsit ja va quedar sentenciat quan quedà exclós del projecte del Parc de Marxalenes que si va incloure la rehabilitació de l’estació com Centre Social i de la Cotxera como Museu del Trenet i bar (els Tallers de Material Remolcat també foren tombats). Per eixe motiu, als últims anys, va “presidir” el solar on va quedar enclava amb la cubeta de ferro clevellada per la seua basse.
A principis dels anys 90 l’aficionat i expert en transports metropolitans Joan Lluís Llop i Bayo, proposà, com que el gran jardí de Marxalenes anava a estar vinculat a l’aigua, que es traslladarà al futur recinte el Dipósit. Però, la seua proposta era molt més ambiciosa que això perquè projectà, aleshores, un parc ferroviari que incloïa els elements de Marxalenes més la Caseta del Guardabarres de l’Avinguda Constitució (desapareguda també). Al primer número del butlletí de la primera època de l’AVAI es recull aquest plantejament. Art%c3%adculo+[1]..
El complex ferroviari de Marxalenes es pot trobar al Inventari de la Direcció General de Patrimoni:
http://www.cult.gva.es/dgpa/etnologia/Detalles_etnologia.asp?IdFicha=1609
http://www.cult.gva.es/dgpa/etnologia/Detalles_etnologia.asp?IdFicha=2678
Ara ha quedat d’una de les peses més fundamentals d’una estació decimonónica. Desvirtuada com Pont de Fusta o el Grau (totalment arrasada).
¿Per què aquesta obssesió en esborrar els records tangibles del Trenet?
Iván Esbrí Andrés
¿Per què aquesta obssesió en esborrar els records tangibles del Trenet i lo gentilici Marjaler?