Ontinyent és un municipi de la Vall d’Albaida amb caràcter industrial, dedicat especialment al tèxtil, però amb gran presència també d’altres pre-indústries i indústries com la paperera i la de rajoles, però també l’alcoholera, la farinera, etc.
És un indret on podem visitar molts exemples de béns immobles producte de l’època indsutrial, que va assentar les bases de l’actual societat.
La primera visita d’AVAI se centrarà en veure i explicar un bon exemple de molí fariner, el Molí Descals o de Montanya, i en fer un passeig pel nucli urbà.
A continuació us presentem amb major precisió els elements que visitarem.
El Molí Descals d’Ontinyent, ubicat en el carrer Músic Úbeda nº 2, és un molí fariner que té el seu origen en el selge XV i que ha patit diferents transformacions fins a 1974, quan va deixar de tenir el seu ús principal, el de molí fariner.
Aquest molí es localitza al nordest de la vila medieval d’Ontinyent. Funcionava amb la força hidràulica, que generava l’energia necessària per a moure les moles, i per aixó es va situar en aquest emplaçament. Agafava l’aigua de la séquia de Bodí; aquesta passava a una bassa, caïa a pressió al cup i al cacau, movent dins la maquinària -tenia dues moles, una es va llevar per la disminució de la producció-; del cacau, a l’engranatge de la roda, d’ahí, al pal i a les corretges que movien l’arbre i movien espirals de ferro per a muntar a la planta de dalt la farina. La feia de fins i tot tres qulitats diferents.
Està documentat des del 1425, conegut aleshores com Molí d’Enmig. En 1928 l’arrenda la familía Descals per primera vegada i en 1945 el compra. Entre els anys 56 i 60 s’introduix l’electricitat. I està en ús fins a 1974.
Fins fa uns tres anys encara vivia ací el propietari. Abans va viure el moliner amb un fill i tenien un aprenent.
Encara conserva tota la maquinària en molt bon estat: moles, engranatge de roda, corretges, ferramentes amb las que tractar la molla corredera, grua, dipòsit de farina, almuds, cernedora, canons, etc.
Amb la visita, apreciarem la xarxa hidràulica i visitarem el molí per dins, amb tota la maquinària. Aixó ens ajudarà a conéixer el procés de fabricació de la farina i un bon exemple de molí fariner, com pocs queden en aquest bon estat de conservació.
Després, qui vullga continuar la visita, membres d’AVAI us guiarem en un passeig pel municipi d’Ontinyent, aturant-nos en la fàbrica de filatures de Manuel Revert i en la de Paduana (1919); creuarem el Pont Nou (ca. 1860); baixarem pel carrer Cantereria a veure l’escorxador municipal i un de tants llavadors; després continuarem pel Pont Vell fins arribar a la xemeneia de Tortosa i Delgado; muntarem per la plaça de Baix, on hi ha exemples de vivendes obreres; veurem l’Ajuntament, el pont de Santa Maria, i finalment, baixarem el carrer Carril per contemplar la xemeneia de l’alcoholera Cambra i Mollà i una sèrie de vivendes excavades en la roca.
En principi, la visita està programada per a les 10:30 del matí del diumenge 24 d’octubre, en la Plaça de la Concepció d’Ontinyent. De tota manera, us mantindrem informats per mig del Blog i de Facebook.
Agraïm que confirmeu l’assistència –per mig d’aquest Bloc, de la direcció d’e-mail avai.pv@gmail.com, o per Facebook-.
Per arribar a Ontinyent, podeu accedir per l’autovia A-7. En tren, per la línia València-Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. O en autobús amb la companyia La Concepción.
Una amiga y yo iremos desde Valencia. Un saludo
Moltes gràcies, Manu! Se’n recordarem de tu! 😉
Molta sort en esta la primera visita de l’AVAI!! 🙂